Hoe kun je effectief solliciteren als je nog werkt.

Herkenbaar?

Herken je dat gevoel van onrust en twijfel terwijl je elke dag naar je werk gaat? Je hebt het gevoel dat er iets ontbreekt, dat je niet op de juiste plek zit. Misschien heb je zelfs het gevoel dat je meer in je mars hebt en dat je potentieel niet volledig benut wordt. Een carrièreswitch kan dan de oplossing zijn om die onvervulde potentie te benutten en je passie na te streven.

Het kan een uitdagende taak zijn om te solliciteren terwijl je nog een baan hebt. Je wilt immers een soepele overgang realiseren zonder je huidige positie in gevaar te brengen. In dit artikel delen we vijf waardevolle tips om succesvol te solliciteren terwijl je nog werkzaam bent. Zo kun je je carrière een boost geven zonder onnodige risico’s te nemen.

 1. Wees discreet en vertrouwelijk:
  Het is van groot belang om discreet en vertrouwelijk om te gaan met je sollicitatieproces. Vertel alleen aan een selecte groep mensen binnen je vertrouwde kring dat je op zoek bent naar nieuwe mogelijkheden. Houd je zoektocht naar een nieuwe baan privé en vermijd het delen van informatie op sociale media of openbare platforms.

 2. Effectief tijdmanagement:
  Het combineren van je huidige baan met sollicitaties vereist goed tijdmanagement. Maak gebruik van je vrije tijd, zoals avonden en weekenden, om je sollicitatieactiviteiten te plannen en uit te voeren. Maak een realistische planning en stel prioriteiten om ervoor te zorgen dat je zowel je huidige werk als je sollicitaties effectief kunt beheren.

 3. Flexibiliteit tonen:
  Flexibiliteit is essentieel tijdens het sollicitatieproces. Werkgevers begrijpen dat je momenteel werkzaam bent en dat het lastig kan zijn om afspraken tijdens werktijden te plannen. Communiceer openlijk met potentiële werkgevers en probeer afspraken buiten werktijden te regelen. Denk aan vroege ochtenden, late middagen of zelfs lunchpauzes.

 4. Verlofdagen en vakanties slim benutten:
  Als je vakantiedagen of verlof hebt, is dit een uitgelezen kans om sollicitatiegesprekken in te plannen. Plan je vakanties strategisch rond belangrijke sollicitatiegesprekken of assessments. Door deze tijd vrij te maken, kun je je volledig richten op het sollicitatieproces zonder dat het je huidige werk beïnvloedt.

 5. Professionele referenties beheren:
  Het is belangrijk om verstandig om te gaan met professionele referenties, vooral als je nog niet openlijk solliciteert. Communiceer met zorgvuldig gekozen referenties over je sollicitatieactiviteiten en zorg ervoor dat ze discreet en vertrouwelijk omgaan met je situatie. Dit voorkomt ongewenste situaties en stelt je in staat om controle te behouden over het proces.


  Solliciteren terwijl je nog werkzaam bent, kan een uitdaging zijn, maar het is zeker haalbaar met de juiste aanpak. Wees discreet, plan je tijd goed, toon flexibiliteit, benut verlofdagen slim en beheer je professionele referenties zorgvuldig. Met deze tips kun je de overstap naar een nieuwe baan soepel laten verlopen en tegelijkertijd je huidige positie beschermen. Blijf gefocust op je doelen en zet stappen in de richting van een bevredigende carrièrestap. Veel succes met je sollicitaties!

Andere blogs